Tegnap volt a Vakvezető Kutyák Világnapja

vakvezető kutya
A vakvezető kutyák legfontosabb ismertető jele a hám, amit munka közben folyamatosan viselnek. Az MVGYOSZ által kiképzett vakvezető kutyák hámja egységesen piros színű és látható rajta a kiképző intézmény logója. A vörös kereszt, mint a vakvezetőkutya megkülönböztető jelzése ma már nem elfogadott! Ha a kutyán rajta van a hám, akkor dolgozik még abban az esetben is, ha éppen nem vezeti a gazdáját, hanem helybenmaradásban várakozik. Ilyenkor a kutyával kontaktusba kerülni, például szólítgatni, hívogatni, etetni vagy simogatni tilos!
Vágólapra másolva!
1994. április 27-én ünnepelték meg először a Vakvezető Kutyák Világnapját. Az ötlet a Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származik.
Vágólapra másolva!

Mikor van a Vakvezető Kutyák Világnapja?

A vakvezető kutyák sok mindenben segítik gazdáikat. A biztonságos és gyors közlekedésben, a társadalmi beilleszkedésben nyújtanak folyamatos támogatást a látássérülteknek. Különleges tudásuk a kiképzők kemény munkájának eredménye.

A vakvezető kutyákra örömmel és elismeréssel tekintenek gazdáik és minden ember, aki látja őket, miközben munkájukat végzik.

A Vakvezető Kutyák Világnapjának célja, hogy elősegítse a komoly munka ismertségét és elismertségét.

Minden évben április negyedik szerdája a Vakvezető Kutyák Világnapja. Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ esetenként – praktikus okokból –ettől eltérő időpontban, április negyedik szombatján tartja az alkalmat ünneplő rendezvényét.

A vakvezető kutyák legfontosabb ismertető jele a hám, amit munka közben folyamatosan viselnek. Az MVGYOSZ által kiképzett vakvezető kutyák hámja egységesen piros színű és látható rajta a kiképző intézmény logója. A vörös kereszt, mint a vakvezetőkutya megkülönböztető jelzése ma már nem elfogadott! Ha a kutyán rajta van a hám, akkor dolgozik még abban az esetben is, ha éppen nem vezeti a gazdáját, hanem helybenmaradásban várakozik. Ilyenkor a kutyával kontaktusba kerülni, például szólítgatni, hívogatni, etetni vagy simogatni tilos! Forrás: https://vakvezetokutya.hu/vakvezetokutya-hu/amit-a-vakvezetokutyakrol-tudni-kell/

A Vakvezető Kutyák Világnapja története

Az időszámítás szerinti 79-ből származik a legelső, vakokat vezető kutyák létezését bizonyító emlék.

A pompeii ásatások során találtak a vakok segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket.

Az azóta eltelt évszázadok során különböző országokban használtak vakvezető kutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során a történészek és az antropológusok több utalást találtak vakot vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben.

Az 1800-as évek közepéig nem létezett még vakvezető kutyákat elismerő jogszabály. Először 1838-ban, a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezető kutyák gazdáit.

A vakvezető kutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították az első vakvezető kutya kiképző szervezetet Angliában. A II. Világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezető kutyákat.

Elengedhetetlen a jó és szoros kapcsolat a látássérült gazda és vakvezetőkutyája között. A vakvezetőkutya nem eszköz, hanem élőlény, társa egy látássérült embernek élete végéig, ezért gazdájának nem csupán dolgoznia kell vele, hanem biztosítani számára testi és lelki szükségleteinek kielégítését, így a pihenést, játékot, megfelelő minőségű táplálékot és orvosi ellátást is. Különösen fontos feladata a gazdának a kutya szőrzetének ápolása, rendszeres fésülése, valamint a munkahelyi és otthoni környezet tisztántartása, a kutya ápolt, gondozott megjelenésének biztosítása. Forrás: https://www.facebook.com/mvgyosz/photos/4811897618866611

Magyarországon – hivatalosan- 1979 óta zajlik vakvezető kutya kiképzés. 2002-ig egyedül az MVGYOSZ végezte a tevékenységet, majd különböző alapítványok és egyesületek is próbálkoztak a dologgal, több-kevesebb sikerrel.

A világnap létezését is az MVGYOSZ vezette be a köztudatba.

(Forrás: Magyar Vakok és Gyengénlától Országos Szövetsége- Vakvezetőkutya Kiképző Központ: https://vakvezetokutya.hu, Jeles napok: https://jelesnapok.oszk.hu)