Gyengülni kezdett a Sandy

Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint kedden kora reggel New York és Portland között a legerősebb a szél, de mostantól itt is gyengül, és délutánra lecsillapodik a vihar. Az eső még sok helyen ömlik.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzéseknek megfelelően gyengülni kezdett a Sandy, amelynek már a közepe is a szárazföld felett halad. Magyar idő szerint este-éjjel még az egész partvidéken tombolt a vihar, jelenleg (magyar idő szerint kedden reggel 5 órakor) New York és Portland között a legerősebb, 80 k/h-s alapszéllel. A széllökések azonban már itt is gyengültek valamelyest, jelenleg 110-130 km/h sebességűek, de mostantól ezen a területen is gyengülni fog a vihar - mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak. New Yorknál továbbra is komoly gondot jelent a magas vízállás, mert a viharos szél délkelet felől fúj, ami felduzzasztja a Hudson-folyó vizét.

Magyar idő szerint délutánra az alapszél 30-40 km/h-ra mérséklődik, 60-70 km/h-s széllökésekkel az egész partvidéken.

Az eső továbbra is esik az egész partvidéken, helyenként még igen intenzíven, bár magyar idő szerint éjféltől általában véve ez is csillapodik már. A következő 24 órában kell még számítani jelentős csapadékra.

Mint arról már hétfőn este beszámoltunk, nem következik be, amitől tartottak, a Sandy nem alakul át szuperviharrá az USA szárazföldi területei felett. Ennek oka az, hogy a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudta megerősíteni a szárazföld fölé érkezett Sandyt. A kettő egyesüléséből lett volna "szupervihar", pontosabban viharciklon.

Ami változás a hétfő esti előrejelzéshez képest, hogy több lesz a hó. Az Erie-tótól az Appalache-hegységig húzódó területen várnak nagyobb mennyiséget (domborzattól függően 5-20 centimétert). Ez egy körülbelül Kárpát-medence nagyságú terület, például olyan nagyvárosokkal, mint Pittsburgh és Cleveland. A hó azonban legkésőbb csütörtökre elolvad az előrejelzések szerint. Az Appalache magasabban fekvő (800 méter feletti) részein 30-70 centi hó is eshet, amelynek egy része meg is maradhat.

A vihar eddig 11 áldozatot követelt, az eseményekről élő közvetítésünket lásd itt, egy fotósorozatot pedig itt.