Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb magyar Star Wars rajongói oldal fórumában egy kedves hozzászóló csütörtök este 19 óra 32 perckor közzétette a Revenge of the Sith letölthető előzetesének linkjét. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a 27 évvel ezelőtt útnak indított űrsaga befejező epizódjának ízelítője minden várakozást felülmúl.
Vágólapra másolva!

Hatalmas meglepetés várja azokat, akik a Baljós árnyak és A klónok támadása csalódása miatt leírták George Lucast és csapatát. A új Star Wars-trilógia befejező darabjának döbbenetes erejű előzetese után a szkeptikusok is kénytelen lesznek elismerni: jócskán van még szusz gyermekkorunk meghatározó filmsorozatában.

A hivatalos Csillagok háborúja-honlap Hyperspace nevű fizetős részeihez hozzáféréssel rendelkező internetfelhasználók számára csütörtök este közzétett ízelítő a megszokott világoskék betűkkel kiírt "Réges rég, egy messzi-messzi galaxisban..." szöveggel kezdődik. Az első kockákon Luke Skywalkert láthatjuk a Tatuin bolygón, amint felbaktat az Owen bácsi kunyhója melletti homokbuckára. Innentől a kisfilm ponttól-pontra megegyezik a három héttel ezelőtt kiszivárgott leírással, amelyet az [origo] filmklub oldalain is olvashatott.

Amerikában élő olvasóink akár a gyöngyvásznon is megnézhetik az egy perc 47 másodperc hosszúságú kedvcsinálót, ugyanis péntek óta 3933 moziban vetítik a Pixar stúdió A hihetetlen család című egész estés animációs filmje előtt.

Mit gondolnak a rajongók?

Miután néhány szál cigaretta elszívásával csillapítottuk a trailer többszöri megtekintése miatt fellépő hidegrázás-rohamunkat, azonnal felhívtuk kedvenc Star Wars-fanatikusunkat, Wittinger Györgyöt, és kikértük a téma egyik legnagyobb hazai ismerőjének véleményét.

[origo] filmklub: Jézusmária! Mi volt ez?!

Wittinger György: Csak a Sith bosszúja, ifjú tanítványom!

- Neked hogy tetszett?

- Ül a dolog rendesen, én azt mondom!

- A korábbi részek teaser trailerjeihez képest látsz valami változást Lucas marketingstratégiájában?

- Igen, az előzmény-trilógia trailereiben eddig nem szerepeltek az eredeti trilógia jelenetei. A marketingstratégia része, hogy Lucas tudatosítsa az emberekben - ez egy filmsorozat, szép nagy ívvel. Valószínűleg ezért is rakta a régi trilógia jeleneteit a teaserbe - ez lesz az a film, ami összekapcsolja a régi és az új trilógiát.

- Többet mutatott meg most, mint korábban?

- Nem, körülbelül annyi új jelenet volt, amennyi a régebbi teaserekben, bár nem számoltam utána. És a hírek szerint a teaserben látott jelenetek sem feltétlenul véglegesek - az Industrial Light and Magic még több, mint fél évet dolgozik a film utómunkálatain, és ezek érinthetik ezeket a jeleneteket is. Így volt ez a korábbi filmek előzeteseivel is.

- A csuklya alatt Anakinnak miért olyan piros a feje, mint Darth Maulnak a Baljós árnyak-ban? Ez sztenderd a gonosz Jediknél?

- Ez nekem is új. Nyilván az erő sötét oldalanak a manifesztációja a testre. Hasonlóképp torzul az Uralkodó arca is, de számos példát láthattunk már erre a Star Wars-témájú számítógépes játékokban is. A vörös szemre nem számítottam, de tény, hogy Anakin már a Vader-sisak felvétele előtt átfordul a sötét oldalra.

- Mit tudtál kivenni az előzetes második felében villámgyorsan váltakozó képsorokból? Azt látjuk, hogy valamit ünnepelnek a vukik, űrcsata is lesz bőven, Obi-Wan pedig csúnyán vesztésre áll a lézerkardpárbajban. Vágj rendet a fejünkben, de ne lődd le kérlek a poénokat!

- Nagyon sokminden történik, hosszú lenne a lista, úgyhogy csak néhány dolgot sorolok fel. Látunk jeleneteket egy űrcsatából, ami Coruscant, a Köztársaság (és később a Birodalom) központja mellett folyik. Az ígéretek szerint rengeteg űrhajó vesz részt benne, és millió apró dolog történik közben. Jó játék lesz pár év múlva otthon, a DVD előtt kikockázni.

A vukik szintén részt vesznek a Klónháborúkban, a Köztársaság oldalán. A saját bolygójukon, a Kashyyykon láthatjuk őket, ami eddig még nem tűnt fel a filmekben, de sokat hallhattunk, olvashattunk róla.

Láthatjuk Yodát és Mace Windut harc közben, és sok jelenet szól a híres párbajról Obi-Wan és Anakin között, melynek kimenetelét azt hiszem, mindannyian ismerjük - már aki látta a Csillagok háborújá-t.

A leghatásosabb jelenetben Darth Vadert láthatjuk, amint megkapja mesterétől, Darth Sidioustól az utasítást: "Vader nagyúr, emelkedj!" Láthatjuk az ő ördögien eltorzult arcát is, amint lecsapni készül a fénykardjával.

Többször feltűnik a vulkánbolygó, a Mustafar is, ahol lezajlik Anakin és Obi-Wan párbaja, és ahol Anakint olyan sérülések érik, amik után csak a páncélzatban és a hozzá tartozó létfenntartó rendszerben képes élni.

Egy fél másodperc erejéig debütál Csubakka és egy magasrangú vuki vezető, Tarfful is.

- Natalie Portmant miért nem mutatják többet?

- Mert Yoda, Obi-Wan es Anakin kerül a középpontba. Többet nem mondhatok.

- Jobban várod a filmet, most, hogy láttad az előzetest, vagy már nem is vagy rá kiváncsi?

- Nem befolyasolt ebből a szempontból. Valószínűleg ennél jobban már nehéz lenne várni bármit. Per pillanat inkább a hosszabb előzetest várom, igaz, az csak a film premierje előtt nem sokkal fog megjelenni.

Természetesen másik állandó Star Wars-szakértőnket, Tóth Andrást is megkérdeztük az előzetessel kapcsolatban. András - akitől picit félünk mióta észrevettük, hogy nevének betűiből ki lehet rakni a baljós hangzású "Darth Nóstá" szókapcsolatot - nem szereti feleslegesen szaporítani a szót, lényegretörő rövidséggel foglalta össze benyomásait a látottakról: "Nagyon fasza, végig borsódzott a hátam!"

Varga Ferenc