Cseh akcentussal beszél az új Star Wars-film főgonosza

Vágólapra másolva!
A félig robot, félig űrlény Grievous tábornok hangját George Lucas egyik hangmérnöke szólaltatja meg Gary Oldman helyett a Star Wars-sorozat befejező epizódjában.
Vágólapra másolva!

A szeparatista droidsereg vezére kegyetlen és félelmetes hadúr, s bár külsőleg elsőre robotnak tűnik, a páncélzat alatt egy különös, bizarr lény lakozik. Annak érdekében, hogy a nézők ne felejtsék el, hogy nem csupán C-3PO rossz útra tért unokatestvérét látják a vásznon, Grievous néha vészes krákogással, köhögéssel fűszerezi parancsszavait.

A tábornokot Matthew Wood szólaltatja meg, aki színészi képzettsége ellenére hangmérnökként dolgozott a Baljós árnyak és A klónok támadása során. Amikor felötlött benne, hogy jelentkezzen a meghallgatásra, úgy gondolta, nem fog visszaélni helyzetével, ezért álnéven adta be hanganyagát George Lucasnak.

"Összeállítottunk egy csomagot a jelentkezők digitálisan felturbózott hangjával" - mesélte Wood. "Chris Scarabosio dolgozta fel a mintákat, majd az egészet lejátszottuk George-nak, hogy eldönthesse, melyik a legjobb. Számtalan jelentkező küldte be az anyagát, s én odatettem a sajátomat is, bár a nevemet nem írtam rá."

A filmes körökben hagyományosan használt Alan Smithee álnévvel ellátott felvétel végül elnyerte Lucas tetszését.

"Nagyszerű érzés volt, de aztán arra gondoltam, megmondjam-e George-nak" - emlékszik vissza Wood. "Aztán amikor megtudta, annyit mondott: remek, holnap megcsináljuk a felvételt."

Háromórányi stúdiózás eredményeképpen pedig végül szalagra kerültek Grievous tábornok szavai.

"Ő egy minden szempontból romlott jellem. Ő vezeti a droidhadsereget, de ő maga nem robot. Érzései vannak, extrém érzései. Sokat kellett kiabálnom, ordítoznom, s egy kicsit úgy kellett beszélnem, mint egy kiképző őrmester."

Wood a San Franciscó-i American Conservatory Theater hallgatójaként tanult színészetet. Hangképzést egy weboldal segítségével tanult, ahol különféle hangminták találhatók a színészek okulására.

"Ugyanazt a mondatot olvassák fel különféle akcentusokkal" - meséli. "Tetszettek a kelet-európai és a román akcentusok. Nemrég voltam Prágában is, s erre gondoltam, amikor Grievoust kellett megszólaltatnom."

Természetesen a tábornok hangját a legmodernebb digitális technológiával dolgozzák fel, hogy igazi földöntúli hangzása legyen. Wood hangját pedig A Sithek bosszújá-ból készülő videojátékban is hallhatják majd az érdeklődők, amelyhez 125 mondatot kellett elmondania.