Láttuk az utolsó Star Wars-előzetest!

Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek reggel 6 óra tájban debütált a Csillagok háborúja-saga legutolsó darabjának, a Sithek bosszújának mozitrailere. A novemberben kijött kedvcsináló előzetes (teaser trailer) nem sokat mutatott meg a filmből, itt volt hát az ideje a rendes, "nagy" előzetes megjelenésének, mely két és fél perces hosszával, rengeteg akciódús jelenetével és effektorgiájával letaglózó erővel hat a nézőre.
Vágólapra másolva!

Az online előzetest hivatalosan egyelőre csak a Hyperspace előfizetői nézhetik meg, ami a film hivatalos weboldalának a része, és egyben a nemzetközi rajongói klub tagságát is jelenti. Az online nagyközönség számára csak március 14-én válik elérhetővé a hivatalos internetes oldalon, ám a mai online változat előtt közvetlenül az amerikai FOX tévécsatorna is lejátszotta a trailert közkedvelt sorozatuk, A narancsvidék reklámszünetében.

A kiadó és a Lucasfilm erőfeszítései ellenére a rajongók persze gondoskodtak a tévében leadott előzetes internetes terjesztéséről, így nem hivatalos módon hozzá lehet jutni. Egyelőre nincs hír, hogy a magyar televíziók közül melyik és mikor tűzi először képernyőre, de a tapasztalat azt mutatja, ez sem fog soká késni.

A mozivásznon az Egyesült Államokban március 11-étől vetítik az előzetest a Robotok című animációs film előtt. (A számítógépes animációval készült film Ewan McGregor, Halle Berry, Greg Kinnear, Mel Brooks és Robin Williams szinkronhangjaival készült.) Azt ugyan még nem tudjuk, a magyar mozikban mikortól és mely filmek előtt lehet elcsípni, de a legnagyobb magyar rajongói oldal értesülései szerint a trailer már legalább egy hete megérkezett Magyarországra, és már szinkronizálták is. Mintegy 100 kópiát szórnak szét a mozik között.

A Csillagok háborúja előzetesei mindig óriási eseményt jelentenek a rajongók számára. Ez alkalommal, ha lehet, még feszültebb izgalom övezte a trailer bemutatásást, hiszen a legutolsó filmhez érkeztünk, amely összeköti a régi és az új trilógiát, valamint megtudhatjuk, milyen események vezetnek végül Anakin Skywalker átfordulásához a sötét oldalra, illetve tanúi lehetünk a mindvégig a háttérből mesterkedő Palpatine kancellár egyre inkább alakot öltő tervének, hogy a békés Köztársaságot diktatórikus Galaktikus Birodalommá alakítsa.

Az előzetes körüli hisztéria azzal kezdődött, hogy a hivatalos oldal közzétett egy kedvcsináló videót, amelyben felhívja a figyelmet a trailer bemutatására a FOX tévécsatornán, azaz egy előzetest tölthettünk le az előzeteshez. (Figyelembe véve, hogy a rajongók szemében mekkora eseménynek számít a trailer debütálása, ez már nem is olyan meglepő.)

Forrás: InterCom

Múlt hétvégén figyelmetlen (vagy merész) perui mozigépészek már moziban is lejátszották az előzetest, nem sokkal később az eset megismétlődött Mexikóban is.

Mire a Lucasfilm lépéseket tett az említett mozikkal szemben, szemfüles rajongóknak persze már sikerült videokamerás felvételeket készíteniük róla, amik szélsebesen terjedtek a világhálón. A rajongók egyik fele úgy döntött, megvárja a hivatalos, jó minőségű verziót, míg a türelmetlenebbek a szinte élvezhetetlen minőségű felvétellel enyhítették éhségüket. Míg végül elérkezett a tegnap éjszaka, és a magyar rajongók vagy virrasztottak számítógépeik mellett, vagy nagyon korán keltek, hogy láthassák a várva várt előzetest.

Forrás: InterCom

Úgy tűnik, megérte várakozni, a trailer elemi erővel hat, csak győzzünk utána levegőt venni. Lucas betartotta ígéretét, és mostanra egyértelművé is vált, hogy a legsötétebb hangulatú Star Wars-film zárja a sort. A sodró lendületű akciók mellett erősen érezhető a tragédia és a kétségbeesés az előzetesből, olyan érzésünk van a megtekintése után, hogy a dolgok menete a messzi-messzi galaxisban visszafordíthatatlanul rosszra fordult, "minden egyes Jedi mostantól a Köztársaság ellensége".

Forrás: InterCom

Van benne minden, ami kell: ármánykodó Palpatine kancellár, aki végre kimutatja a foga fehérjét (de még milyen hatásos módon!), Anakin Skywalker, aki egyre inkább meggyőzi magát arról, hogy amit tesz, az helyes, reménytelennek tűnő helyzetben küzdő Yoda, kétségbeesett Padme Amidala, üvöltő vukik, űrcsata, fénykardpárbaj, és nem utolsósorban a fekete páncélos Darth Vader mestere mellett. Nehéz lenne pár mondatban összefoglalni a pergő jeleneteket, úgyhogy inkább példát veszünk a Lucasfilm marketingeseitől, és kedvcsinálót adunk a kedvcsinálóhoz: álljon itt a trailer első párbeszéde:

Palpatine kancellár: Az Erő sötét oldala olyan ösvény, amely utat nyit olyan képesség felé, amelyet néhányan természetellenesnek tartanak.

Anakin: Skywalker: Meg lehet ismerni ezeket az erőket?

Palpatine kancellár: Egy jeditől semmiképp.

Wittinger György